«Ανακαλύπτοντας τη σχέση μου με τον Εαυτό & την οικογένεια μου»

To Κέντρο “Dreamwork and Systemic Psychotherapy” ανακοινώνει κύκλο 3 σεμιναρίων με τον τίτλο «Ανακαλύπτοντας τη σχέση μου με τον Εαυτό & την οικογένεια μου»

Έναρξη: Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, 16:00-19:30
Τόπος: Νέστου 2, 11527 Αθήνα, Πλατεία Μαβίλη, Μετρό Μέγαρο Μουσικής
Συντονίζουν οι: Νίκος Ι. Μουρίκης (Σύμβουλος ψυχικής υγείας – συστημικός ψυχοθεραπευτής) & Κατερίνα Φωτιάδη (Ψυχολόγος-Κλινική Εκφραστική ψυχοθεραπεύτρια μέσω Τέχνης)

Μέρος Α: «Γνωρίζω το Εσωτερικό Παιδί μου μέσα από την Τέχνη»

Η Εκφραστική θεραπεία είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που επιτρέπει την έκφραση πέραν του λόγου. Πρόκειται για μια διεργασία που διευκολύνει την ανάδυση του αυθορμητισμού και της δημιουργικότητας. Μας φέρνει σε αμεσότερη επαφή με τα συναισθήματά μας, τους φόβους μας και τις δυσκολίες μας. Η συστημική ψυχοθεραπεία αναζητά τον εαυτό μέσα από πρίσμα των σχέσεων που συνάπτει το άτομο στα πλαίσια των συστημάτων που αυτό είναι ενταγμένο, κυριότερο εκ των οποίων είναι η οικογένεια. Σ΄ένα πρώτο επίπεδο είναι μια κίνηση προς το Αντικείμενο (τη μητέρα – τον σημαντικό Άλλο) και σ΄ένα δεύτερο από το Αντικείμενο προς το Υποκείμενο (τον εαυτό, τα συναισθήματα).

Στη συνάντηση αυτή, θα δημιουργηθεί, ένας ασφαλής τόπος όπου θα μπορούμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να εξερευνήσουμε τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε το εσωτερικό παιδί μας, καθώς και πλευρές του εαυτού μας με έναν καινούριο και δημιουργικό τρόπο. Συνδυάζει την έκφραση συναισθημάτων, τον λόγο, το σώμα και την κίνηση. Η μέθοδος αυτή ενσωματώνει τις πλαστικές τέχνες (ζωγραφική, κολάζ, πηλός) με την κίνηση, την δημιουργική γραφή και την μουσική(παραγωγή ήχου). Στο εργαστήριο η ομάδα θα λειτουργήσει σαν καθρέφτης των συστημάτων που έχουμε ζήσει, των ρόλων που έχουμε υιοθετήσει και θα επιτρέψει να βρούμε νέους τρόπους να σχετιζόμαστε με τους άλλους μέσα από το εσωτερικό παιδί μας ή με τον ενήλικο Εαυτό μας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία «έργων τέχνης» μέσα από ποικίλα μέσα τέχνης και έπειτα σε ένα κύκλο με τον θεραπευτή και σε εσωτερικό κύκλο στο πάτωμα τα έργα τέχνης, προσδίδει μια ατμόσφαιρα τελετουργική. Παρατηρώντας τι έχουμε φτιάξει ως σύμβολο Εαυτού και εμείς και τα άλλα μέλη της ομάδας, δενόμαστε σιωπηλά δημιουργώντας την αίσθηση της μητέρας, όπως αυθόρμητα αντιλαμβάνεται ένα βρέφος την παρουσία της. Υπάρχουμε και μας βλέπουν. Ένα πρώτο και μεγάλο βήμα στην επανόρθωση της σχέσης μας με το εσωτερικό παιδί. Μέσα σε αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης και οικειότητας, κάθε μέλος που θέλει να δουλέψει με το έργο του και τον θεραπευτή θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με το Εσωτερικό Παιδί του. «Μιλώντας» μέσα από το έργο του και τα επιμέρους στοιχεία αυτού, χαλαρώνοντας τις άμυνες του, αποκτά το άτομο επίγνωση και αυτογνωσία για τα παιδικά τραύματα ή μνήμες που μπορεί να μας δυσκολεύουν στις σχέσεις μας με τους άλλους στο σήμερα. Φορέστε άνετα ρούχα που δεν είναι ευαίσθητα στο να λερωθούν ενδεχομένως(τα χρώματα βγαίνουν με νερό), επιστρατεύστε τη διάθεση σας για επαφή με την παιδικότητα σας και ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τους κρυμμένους θησαυρούς που κρύβει η ανακάλυψη του εσωτερικού παιδιού!

Μέρος Β: Εξερευνώ την προσωπική μου ιστορία μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον μου

Στο δεύτερο εργαστήριο, πάλι μέσα από τα εργαλεία της Εκφραστικής θεραπείας(υλικά Τέχνης), θα αναπαρασταθεί το οικογενειακό περιβάλλον, με σκοπό το άτομο να κάνει διάλογο του Εαυτού με την οικογένεια και να αντλήσει επιπλέον πληροφορίες για τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν εκεί, καθώς και τυχόν μη λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας που μπορεί να έχουν παγιωθεί. Κατόπιν θα εξερευνηθούν τρόποι απελευθέρωσης από τα δεσμά των γνωστών μας αντιδράσεων και η εύρεση αμεσότερων τρόπων να επικοινωνήσουμε το συναίσθημα και τις ανάγκες μας σε κάθε σημαντικό Άλλο. Η διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι επίσης 3,5 ώρες μαζί με διάλειμμα.

Μέρος Γ: Μαθαίνω να με φροντίζω και να φροντίζω τους άλλους

Το τρίτο εργαστήριο μας καλεί να εμβαθύνουμε στη θεραπευτική ανάγκη ενός πιο πρωτόγονου επιπέδου, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που φέρνει οικειότητα και τρυφερότητα, και παρατηρώντας την πρώτη σημαντική σχέση μας, αυτή με τη μητέρα μας, αυτό που ονομάζουμε πρωταρχικό δεσμό. Πάνω στη βάση που έχει ο καθένας, θα χτίσουμε τα απαραίτητα στηρίγματα ώστε να είμαστε ικανοί να εμπεριέχουμε κάθε συναίσθημα που βιώνουμε, αλλά θα μάθουμε και τι είναι απαραίτητο να κατέχουμε προκειμένου να εμπεριέχουμε κάθε σημαντικό Άλλο στη ζωή μας. Το εργαστήριο θα διαρκέσει 4 ώρες και θα αποτελέσει το κλείσιμο του κύκλου «Ανακαλύπτοντας τη σχέση μου με τον Εαυτό & την οικογένεια μου», σε μια οικεία, ζεστή και τελετουργική ατμόσφαιρα που θα φέρει τους συμμετέχοντες πιο κοντά και θα συνθέσει τις γνώσεις που παρουσιάστηκαν και στα τρία εργαστήρια. Δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση και των τριών εργαστηρίων προκειμένου να υπάρχει κατανόηση του υλικού, παρόλα αυτά συστήνεται.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν:

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη προσωπική τους ζωή και όσοι θέλουν να αναπτύξουν νέους τρόπους επικοινωνίας με τους άλλους. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες, άνδρες και γυναίκες.

Πού και πότε:

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο της “Dreamwork and Systemic Psychotherapy”, Νέστου 2, Ιλίσια, 2ος όροφος, κουδούνι: Νίκος Ι. Μουρίκης. Το εργαστήριο εντάσσεται σε κύκλο εργαστηρίων και θα πραγματοποιείται πάντοτε στον ίδιο χώρο. Το πρώτο εργαστήριο ξεκινάει στις 31/03/2018 και ώρα 16:00.
Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης με εξόφληση του ποσού στο λογαριασμό της Τραπέζης Πειραιώς: IBAN GR68 0172 0670 0050 6702 4285 966, και με αιτιολογία το ονοματεπώνυμο σας και την ένδειξη. Το κόστος κάθε εργαστηρίου είναι 65€, αλλά σε περίπτωση παρακολούθησης και των 3 εργαστηρίων του κύκλου «Ανακαλύπτοντας τη σχέση μου με τον Εαυτό& την οικογένεια μου», το κόστος είναι 170€. Ισχύει έκπτωση έγκαιρης εγγραφής μέχρι 20/03/18 (60 και 160 ευρώ αντίστοιχα).

Το πρώτο εργαστήριο θα διαρκέσει 3,5 ώρες μαζί με διάλειμμα. Οι ημερομηνίες των επόμενων δυο εργαστηρίων θα οριστικοποιηθούν δια ζώσης μετά το πρώτο και κατόπιν θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 6970-191373 και email: nimourikis@gmail.com

Λίγα λόγια για τους συντονιστές:

Κατερίνα Φωτιάδη
Ψυχολόγος, B.Sc., Clinical Expressive Art Psychotherapist

Η Κατερίνα Φωτιάδη είναι ψυχολόγος και Εκφραστική Ψυχοθεραπεύτρια. Ανήκει στην πρώτη γενιά αποφοίτων Κλινικής Εκφραστικής ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ με επιστημονικά υπεύθυνο τον ψυχίατρο Στέλιο Κρασανάκη. Από τον Οκτώβρη του 2014 συνεργάζεται με τον Dr. Avi Goren Bar και το Ινστιτούτο Αιών, διδάσκοντας στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Έχει ολοκληρώσει σπουδές Ψυχολογίας, με B.Sc. Psychology στο University of Reading της Βρετανίας το 2003. Έχει εκπαιδευτεί στην Ανάπτυξη του Συμπονετικού Νου (Compassion Focused Therapy), μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που βοηθά κάθε προσέγγιση λειτουργώντας θεραπευτικά μέσω συμπόνιας, στην Eλληνική Eταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια- εκπαίδευση στην Ανάλυση Ονείρων με επιρροές από Γιούνγκ, Στρέφον Κάπλαν-Γουίλλιαμς, Γιούνγκ, Φροϋντ και άλλων. Παρακολουθεί συνεχώς συνέδρια Ψυχοθεραπευτικής θεματολογίας, Ψυχολογίας & Ψυχιατρικής και παρακολουθεί βιωματικά αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, διότι γηράσκουμε αει διδασκόμενοι! Είναι δασκάλα Ρέϊκι και θεραπεύτρια Pranic Healing, τα οποία είναι εναλλακτικές θεραπείες ολιστικής ιατρικής.

Προσφέρει σεμινάρια/εργαστήρια Εκφραστικής Ψυχοθεραπείας με πιο πρόσφατο το εργαστήριο που διεξάγει στα πλαίσια του 3ου συνεδρίου Εκφραστικής ψυχοθεραπείας στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο. Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στο δίκτυο κοινωνικής προσφοράς “Συνύπαρξη” ως ψυχοθεραπεύτρια. Είναι μέλος του BPS και σε συνεργασία με το Δρ. Άβι Γκόρεν-Μπαρ, ιδρυτή της Κλινικής Εκφραστικής Ψυχοθεραπείας και συνεργάτες της ομάδας του, είναι σε διαδικασίες να δημιουργηθεί Ένωση Κλινικής Εκφραστικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα σε διασύνδεση με αντίστοιχες ενέργειες σε 5 ακόμη χώρες όπου διδάσκει ο ίδιος & τα μέλη της ομάδας του. Εργάζεται ψυχοθεραπευτικά μέσω τέχνης με όλες τις ηλικίες στο Ψυχικό Αττικής.

Νίκος Ι. Μουρίκης
Σύμβουλος ψυχικής υγείας – συστημικός ψυχοθεραπευτής – αναλυτής ονείρων

Ο Νίκος Ι. Μουρίκης είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπευτής με πολυετή εμπειρία σε πλήθος θεμάτων που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο με ιδιωτικό γραφείο στην Πλατεία Μαβίλη.

Εφαρμόζει αφενός τη συνθετική συμβουλευτική, χρησιμοποιώντας τεχνικές από όλο το εύρος των θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως, ψυχοδυναμική, γνωσιακή – συμπεριφορική, Gestalt, εικαστική κλπ, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Ειδικεύεται αφετέρου στη συστημική ψυχοθεραπεία, η οποία δίνει έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου και την επικοινωνία, απενοχοποιώντας τον πάσχοντα από τυχόν δυσλειτουργίες.

Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στην ανάλυση ονείρων (Dreamwork Psychotherapy) από τον Strephon K. Williams και υπήρξε στενός του συνεργάτης στα πλαίσια της International Dream and Dreamwork Psychology Association (IDDPA). Ακόμα, ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ανάλυσης Ονείρων, στα πλαίσια της οποίας συντονίζει ομάδες ανάλυσης ονείρων, διοργανώνει ομιλίες και σεμινάρια και κατά καιρούς αρθρογραφεί σε περιοδικά.

Τέλος, πέραν της συνήθους επαγγελματικής του δραστηριότητας, προσφέρει δωρεάν συνεδρίες συμβουλευτικής σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες, στα πλαίσια του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψυχολογικής Υποστήριξης – Συνύπαρξη. Σήμερα συντονίζει την ομάδα των 70 και πλέον θεραπευτών της Συνύπαρξης.