Νίκος Ι. Μουρίκης

Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Ψυχοθεραπευτής - Αναλυτής ονείρων

Γεννήθηκα στην Αθήνα.

Αρχικά σπούδασα Συνθετική Σύμβουλευτική (COSCA, Counselling & Psychotherapy in Scotland), στο Athens Synthesis Center.

Παράλληλα εκπαιδεύτηκα στην Ανάλυση Ονείρων (Dreamwork Psychotherapy) από τον Strephon K. Williams και υπήρξα στενός του συνεργάτης στα πλαίσια της International Dream and Dreamwork Psychology Association (IDDPA).

Ίδρυσα την Ελληνική Εταιρεία Ανάλυσης Ονείρων, στα πλαίσια της οποίας συντονίζω ομάδες ανάλυσης ονείρων, διοργανώνω ομιλίες και σεμινάρια. Κατά καιρούς αρθρογραφώ σε περιοδικά.

Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα στην οικογενειακή και συστημική ψυχοθεραπεία, υπό την αιγίδα της European Family Therapy Association (EFTA), στο ΣΚΕΨΥΣ.

Είμαι ενεργό μέλος της European Family Therapy Association (EFTA).

Είμαι επιστημονικός συνεργάτης στον έγκυρο ιστότοπο psychologynow. Επίσης από το 2021 αρθρογραφώ στο επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό HESTAFTA Journal της ΕΕΣΣΚΕΨΟ (Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας ΟΙκογένειας).

Από το 2000 έως το 2012 παρακολούθησα μαθήματα φιλοσοφίας στον Σύλλογο Ακροατών Κέντρου Ελεύθερων Φιλοσοφικών Ερευνών και Μελετών υπό την Νίκη Οικονομάκη.

Επίσης έχω εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές (“5 Ποιητές στην Αγορά”, συλλογικό, Αθήνα 2008, “Γενεαλογία του Πείσματος”, Γαβριηλίδης 2017 και “Εναγωνίως Αγχιβατώντας”, Γκοβόστης 2019). Η “Παραμεθόριος” αναμένεται Τον Οκτώβρη του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατέχω πτυχίο Μηχανικού Διεργασιών του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης, Δ. Γερμανίας, και ότι έχω εργαστεί επί 15 χρόνια στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο η ευαισθητοποίησή μου σε θέματα ψυχικής υγείας με οδήγησαν σε μια εκ βάθρων αναθεώρηση των προτεραιοτήτων μου και την στροφή στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Είναι πεποίθησή μου ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίας ψυχικής υγείας δεν πρέπει να αποτελεί προνόμιο για τους λίγους!

Για το λόγο αυτό, πέραν της συνήθους επαγγελματικής δραστηριότητας, προσφέρω δωρεάν συνεδρίες συμβουλευτικής σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες, στα πλαίσια του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψυχολογικής Υποστήριξης – Συνύπαρξη. Πέραν τούτου συντονίζω την ομάδα των θεραπευτών του δικτύου που αποτελείται από 80 περίπου λειτουργούς ψυχικής υγείας.