Η κατάθλιψη είναι η απώλεια του κινήτρου για ζωή. Τα άτομα μοιάζουν παραιτημένα, αδυνατούντα να διεκδικήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Είναι σαν η ζωή, η εργασία, οι κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις να μην έχουν νόημα. Η ανεργία αλλά και αντίθετα μια πολύ μηχανική εργασία μπορεί να οξύνουν δυσθυμικές διαθέσεις. Τα άτομα με κατάθλιψη θυμίζουν θηρίο κλεισμένο στο κλουβί. Χτυπούν το κεφάλι στο σίδερο, μέχρι να χάσουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, την ζωτικότητα. Μαραζώνουν.
Κακώς συγχέεται η κατάθλιψη με τη θλίψη. Η θλίψη είναι ένας οξύς πόνος, μας κάνει να θέλουμε να ξεριζώσουμε την καρδιά, συνοδεύεται από ξεσπάσματα, οδυρμούς. Η κατάθλιψη είναι η άρνηση του πόνου, δεν εκτονώνεται και γι’ αυτό έχει διάρκεια.
Φοβόμαστε τον θυμό, γιατί δημιουργεί εντάσεις, πληγώνει, τρομάζει, αν είναι ανεξέλεγκτος. Ο θυμός όμως που καταπίνεται, γίνεται τοξικός, γεννάει κατάθλιψη και άλλα σοβαρότερα συμπτώματα, όπως όγκους και αυτοάνοσα νοσήματα.
Η κατάθλιψη θεωρείται ασθένεια (κλινική κατάθλιψη), όταν τα συναισθήματα που την συνοδεύουν είναι σοβαρά, διαρκούν για αρκετές εβδομάδες και αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται καθώς και τις σωματικές τους λειτουργίες.


Ενδεικτικά κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:
- να νιώθει κάποιος ότι είναι ασήμαντος, αβοήθητος και χωρίς ελπίδες
- να κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό
- να τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο
- να δυσκολεύεται στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων
- να παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε δραστηριότητες
- να έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα
- να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους
- να έχει συναισθήματα φορτισμένα με λύπη ή θλίψη
- να νιώθει ενοχή χωρίς να υπάρχει λόγος
- να εμφανίζει έλλειψη ενέργειας και αισθήματα κόπωσης
- να διατυπώνει σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία. Σε σοβαρότερες καταστάσεις ενδείκνυται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.