Η θεραπεία ζεύγους αφορά όλα τα ζευγάρια που επιθυμούν να βελτιώσουν την σχέση τους ή να βγουν από μια σχέση με ομαλό τρόπο, χωρίς να τραυματιστούν τα παιδιά.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τίθενται τα συναισθήματα, οι επιθυμίες, οι ανάγκες και οι προσδοκίες των μελών του ζεύγους. Είναι σημαντικό στην συνεδρία να μπορέσει ο ένας ν’ ακούσει τον άλλον, κάτι που στην καθημερινότητα του ζεύγους μπορεί να είναι δύσκολο.
Συχνά τα μέλη του ζεύγους ξεσπούν σε κατηγορίες για τον σύντροφό τους. Ο θεραπευτής τους βοηθά ώστε πίσω από τον θυμό να μαθαίνουν να διακρίνουν τα πληγωμένα συναισθήματά τους, να εκφράζουν τις προσδοκίες τους και να αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των συντρόφων τους. Πολύ σημαντικό είναι οι άνθρωποι να αναλαμβάνουν την ευθύνη της επιλογής τους, καθώς οι ίδιοι ήταν που για έναν πολύ ισχυρό λόγο επέλεξαν το συγκεκριμένο άτομο να τους συντροφεύσει. Ο λόγος αυτός όταν βγεί στην επιφάνεια μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να βρούν πάλι τον σωστό δρόμο στη σχέση τους.
Ένας σημαντικός παράγοντας που δυσχεραίνει τη σχέση του ζεύγους είναι η ελλιπής επικοινωνία. Πίσω από την λεγόμενη φθορά της σχέσης πολλές φορές κρύβεται μια μη ικανοποιητική επικοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι ο ένας να αισθάνεται ότι ο άλλος δεν τον καταλαβαίνει. Ο θεραπευτής παρατηρεί την επικοινωνία, όπως αυτή διαδραματίζεται κατά την συνεδρία, και από κοινού με το ζευγάρι προσπαθεί να τη βελτιώσει.
Η σχέση των μελών του ζεύγους με τρίτους (εξωσυζυγική σχέση, γονείς, τυχερά παιχνίδια, ουσίες κλπ) συχνά είναι η αιτία εντάσεων και κλυδωνισμών. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αντιληφθούν ποιες ανάγκες καλύπτει η συγκεκριμένη σχέση και να αναρωτηθούν αν υπάρχει χώρος στη σχέση του ζεύγους για αυτήν την ανάγκη.
Κάποιες φορές, όταν πχ υπάρχουν θέματα εξαρτήσεων (όπως παραπάνω) ή όταν ένα άτομο χρειάζεται να εμβαθύνει περισσότερο σε ατομικά του ζητήματα, καλό είναι να συνεχίσει με ατομική ή ομαδική θεραπεία.